Selvom Carpinus betulus er en almindelig hækplante, forårsager navnet ofte en vis forvirring. Bøgetræer bruges også ofte som hækplanter, men avnbøg er ikke en bøgeart.
Avnbøg er i familie med birken. Selvom en avnbøg og en bøgehæk er to forskellige arter, ligner de hinanden i udseende.
Avnbøg er dog en del mere robust end bøg og kan plantes flere steder. Derfor bruges avnbøg ofte som et alternativ til bøg, når omstændighederne kræver det.
Avnbøgen kan kendes på sine ovale, årede blade med en spids spids, som har en lysegrøn farve og er skinnende. Det er et smukt udseende, som bestemt ikke ville se malplaceret ud i hollandske haver.
Avnbøgen har nu bevist, at det er en pålidelig hækplante med flere behagelige egenskaber, som gør den til en nem plante til haven. Det er mange af vores kunder glade for, for det er ikke alle, der har tid til at vedligeholde en hel have.
Avnbøgen er en livsvigtig plante, der kan vokse under mange vanskelige forhold. Den er for eksempel slet ikke kræsen omkring jordtype og tåler alt fra sol til skygge.
Udover at avnbøg ikke har problemer med de naturlige forhold, er den også meget modstandsdygtig overfor forurenet luft. Dette gør avnbøgen til et glimrende valg til byhaver eller haver langs befærdede veje.
Om vinteren mister avnbøg de fleste af sine blade, og resten begynder at krølle sammen. Før dette sker, får bladene alle en smuk efterårsfarve. Avnbøgen vokser med en hastighed på omkring 20-40 cm om året.
For at få mest muligt ud af de smukke efterårsfarver er det vigtigt at beskære sidst på sommeren eller det tidlige efterår. Avnbøg er velegnet til at dyrke en stram og formel hæk – den er nem at beskære til at forme, ligesom taks, japansk kristtorn eller kirsebær laurbær.